Última catedral

Toledo dus, met zijn rijke historie en daarbij horen natuurlijk burchten, stadsmuren en de onvermijdelijk kerken, sunagoges en natuurlijk een kathedraal. En hoewel ik eigenlijk verzadigd was van kathedralen, wist Gerda mij over te halen deze te gaan bezoeken. Het idee was om eerst een rondje te maken door de stad en daarbij de stadsmuur met de vele poorten als leidraad aan te houden. Dat is weliswaar niet helemaal gelukt, want uit zelfbescherming kozen we ervoor om niet iedere keer weer helemaal af te dalen naar een stadspoort. Wel nog even een oude synagoge bezocht, waarbij het dit keer niet ging om alle vooral ging om Eerst koffie met iets erbij want een wandeling door Toledo hakt er aardig in. Het neemt enige tijd in beslag om de dame van dienst te overtuigen dat wij aan koffie toe waren. Ze had er vandaag zichtbaar duidelijk geen zin in. Juist toen we wilden afrekenen kwam het iets erbij er toch nog aan.

Een klein uur later gingen we op weg naar de Kathedraal voor het ultieme laatste bezoek deze reis van een kathedraal. De kathedraal van Toledo kan zeker concurreren met alle voorgangers, maar als het gaat om de (christelijke) kunstobjecten dan kent het zijn gelijke niet. Ik ben geen kunsthistoricus dus kan ik dat niet goed op waarde schatten, maar mijn gids die zich daar wel in had verdiept, was daar heel overtuigend in. Zo was er een monstrans van puur goud, een geweldig stukje edelsmidwerk. Gemaakt van goud dat door Columbus zelve vanuit Amerika was meegenomen. Ik vrees dat hij daar weinig peseta’s of dukaten voor heeft neergeteld. Gewoon een aardig souveniertje meegenomen vanuit mijn vakantiereis. Misschien ben ik nu wat al te cynisch. Indrukwekkend is het zeker.

Ook heel veel schilders kunst een beeldhouwerswerk te zien. Kortom het is een bezoek meer dan waard. Maar inmiddels kan ik de inrichting van kathedralen dromen, al ben ik bang dan het ook weleens een nachtmerrie kunnen gaan worden. Ik weet het, ik ben een beetje blasé na zoveel kathedralen gezien te hebben en het terugkerend thema van het geloof, toch was het wederom het bezoek waard.

Morgen reizen we verder, geen kathedralen meer, maar nu wat meer natuur, want dat dreigt er een beetje bij in te schieten met al die steden op een rijtje. We hadden al besloten om Madrid te bewaren voor een volgende reis, dus kunnen Madrid letterlijk links laten liggen en gaan we door richting Baskenland. Daar is nog wel wat natuur wat voor ons nog niet ontdekt is.

Geef een reactie