Into the highlands

Als je naar Schotland gaat, dan ga je naar de highlands, tenzij je natuurlijk voor het WK wielrennen de oversteek wilt maken. Wij doen beiden. Het WK was natuurlijk geweldig met zo’n mooi resultaat. Mijn blog post over Mathieu leidde tot veel reacties en dat is altijd leuk. Kan ik ook tegelijk een correctie doen op de vorige post; deze dus, want ook Jan Raas is ooit wereldkampioen geworden, dat gebeurde in 1979. Ik had hem in mijn lijstje over over het hoofd gezien. Bedankt Vincent voor de correctie.

Inmiddels zijn wij in de highlands beland. Ja en dit is dus echt Schotland zoals ik me had voorgesteld. Rauw, desolaat, hoge kale bergen die groen uitslaan van het grasland, bos en mos. Vooral ook dat laatste. Dat komt natuurlijk vanwege het vochtige klimaat. Ook daar hebben we al kennis mee mogen maken. Gisteren met zon vertrokken en gedurende de middag werd het grauwer en zagen we op afstand de buien naar beneden komen. Uiteindelijk kregen wij ook ons portie, maar met de gedachte dat dit de natuur zo bijzonder mooi maakt dan neem je dit op de koop toe.

Vandaag het meer, waar we met de camper aan staan, omgefietst. Eigenlijk is het geen meer, maar een fjord want het heeft een open verbinding naar zee. Op het moment dat ik dit schrijf kijk ik naar het water dat met hoge snelheid het land instroomt, gewoon vloed dus. Als je zegt fjord dan denk je natuurlijk aan Noorwegen. Tijdens onze fietstocht kwam die gedachte ook telkens terug. Het lijkt hier heel veel op Noorwegen, misschien minder hoog, ook minder bomen, maar daardoor oogt het juist ruiger. Hier staan ook minder huizen dan in Noorwegen en ze zijn hier vaak wit in plaats van rood.

Zoals je kunt zien vandaag mooi weer, redelijk veel zon, maar wel een straf windje. 15 graden is redelijk en als je uit de wind in de zon kan zitten krijg je wel gewoon het zomergevoel.

In onze fietstocht hadden we uitzicht op de camping waar we de camper hadden staan. Het fietsen was overigens goed te doen, niet al teveel hoogteverschillen en decwegen waren erg rustig, uitgezonderd het stukje provinciale weg, maar daar was gelukkig een fietspad. De doorgaande wegen zijn bij vlagen erg druk. Er is heel veel toeristenverkeer. Je ziet hier heel veel campers, maar gezien het veranderlijke weer is dat heel logisch natuurlijk.

Morgen gaan we verder naar het noorden en ook een stuk naar het westen. Daar wordt het nog ruiger naar verwachting, ben benieuwd.

3 gedachtes over “Into the highlands

 1. Jan en Jeanne augustus 9, 2023 / 9:17 am

  Na het wk gebeuren nu weer de natuur in. Prachtige foto ‘s en het verhaal geven een mooi beeld. Geniet ervan.

 2. Peter Willems augustus 9, 2023 / 1:36 pm

  Jullie fietstocht ziet er mooi uit. Wel veel moeilijk uitspreekbare namen.😀

  • leovankoppen augustus 9, 2023 / 4:07 pm

   Ja, dat Schots is niet te lezen en al helemaal niet te verstaan 😒

Geef een reactie