Domenica desolata

Gallipoli is wel aardig, heel toeristisch, maar valt eigenlijk schril weg in vergelijking met soortgelijke stadjes op Sicilie. Zeg maar net de moeite waard. Bijvoorbeeld om meer te weten te komen over hoe deze stad in het verleden faam opbouwde door de productie van lampolie, verkregen uit olijven. We bezochten een authentieke olijvenpers en leerden over het moeizame proces. Ezels om de pers te laten draaien, 7×24 economie in 1u op en 1u af werkwijze. Kortom bikkelen hier in deze kelders. Heel hard werken voor de mensen dus, zo hard dat de Paus deze mensen destijds vergiffenis heeft geschonken voor al hun zonden. Hard werken werd achteraf dus beloond. Voor die mensen is het te hopen dat er toch een hemel bestaat, anders is het wel een heel zure beloning voor al dat bikkelen.

We doen nog even wat inkopen voordat de winkels op deze zondagmiddag dicht gaan. Nu richting Otranto want de oostkust schijnt rotsachtig te zijn en we hebben een aardige camping op het oog.

Het ritje langs de punt is in vele opzichten teleurstellend. Het land is zo plat als een dubbeltje, de olijfboomgaarden zijn olijfbomenkerkhoven en het weer wordt steeds grijzer. Als we de fraaie kustweg opdraaien zien we heel weinig van de rotskusten en na 10 km blijkt wederom de weg zomaar weer afgesloten te zijn. Rechtsomkeert dan maar weer en de stemming in de camper daalt verder. We besluiten via een andere route naar Otranto te rijden. Het wegdek en weer gaan hand in hand, het wordt steeds slechter. Het lijkt een troosteloze (desolata) zondag te worden.

Uiteindelijk komen we rond theetijd aan in Otranto en de camping ligt dichtbij het oude centrum. We wandelen er naar toe en komen een aardig oud gerestaureerd fort en dito Duitse toeristen tegen. De Kathedraal levert weer een ander stukje cultureel erfgoed op, mozaïekvloeren. Heel fraai, maar lastig om op de foto te krijgen.

Dit geeft de toerist weer nieuwe moed en ‘s avonds maken we nieuwe plannen. We willen morgen de trulli (is al meervoud) gaan opzoeken en bidden voor beter weer, maar hebben twijfels of dat gaat helpen.


Geef een reactie