Giorni grigi

In mijn verwachtigingen van deze reis stond bijna onwrikbaar vast dat we in de maanden april en mei heerlijk luchtig zomerweer zouden hebben in Italië. Zuid Italie staat bekend als een regio waar de temperaturen in de zomer tot ruim boven de 40 graden kunnen oplopen. Zo gek zal het in het voorjaar niet worden, was de verwachting. Checks voorafgaande aan de reis leverde hele mooie gemiddelde temperaturen op. De elektrische kachel meenemen was eigenlijk niet nodig, maar is wel meegegaan. Je weet immers maar nooit. Nu hadden we de eerste dagen in Milaan ook al wat druiliger weer, maar ja dat is Milaan. Daana ging het de goede kant op met het weer. In Cinque Terra was het zelfs zweten geblazen gedurende de wandeling, hoewel we daar ook de eerste dag een aardig buitje hadden. Rome was mooi, ook qua weer, Napels dan weer niet, ook qua weer. Calabrië was heerlijk, zelfs met ook een duik in zee.

Ook Sicilië had mooie, maar ook wat mindere dagen, maar het was (nog) geen reden tot klagen. Inmiddels zitten we in het geliefde Puglia. Heimelijk een van de doelen van deze reis en niet alleen vanwege de Primitivo wijn. Ik was ook wel benieuwd naar deze mooie streek. Maar dat valt toch wel een beetje tegen. Met name dus ook qua weer. De afgelopen dagen wil het niet erg lukken met de zon. Teveel buien en gewoon teveel erg grijze dagen. Zo grijs dat je er op geen enkele wijze sprake is van een azure mediterranee. Het ziet er allemaal erg grauw uit dezer dagen.

Daarnaast zien vele van de talloze olijfboomgaarden in Puglia er ook nog eens grauw uit. Dat heeft te maken met een virus waardoor eikenoude olijfbomen afsterven en niet meer groen willen worden. Zeg maar een soort buxusvariant die in Nederland huisgehouden heeft, maar dan hier voor olijfbomen. Of in vergelijkimg in meer economische termen, een tomatenvirus waardoor je hele bedrijfsvoering en ook je beroep in groot gevaar raken.

Gisteren bij het bezoek van de fraaie Valle d’Itria hebben de Truli’s vanachter de ruitenwisser bekeken. Het water kwam met bakken naar beneden en wij moesten tegen de stroom in r***en. Zonde van de vallei, lijkt me normaal echt schitterend met zoveel fruit- en olijfbomen, maar gisteren even niet. Heel grijs van regen en waterdanp.

Vandaag naar het kroonjuweel van Puglia gereden, Gardano, zeg maar het denkbeeldig spoor van de Italiaanse laars. We werden vanmorgen wakker met een waterig zonnetje en de divere weerapps waren net zoals wij voor vandaag redelijk optimistisch. Het ging allemaal goed totdat we bij de landtong aankwamen daar zag het in eerste instantie bijna inktzwart, maar toen we wat dichterbij kwamen werd het inktzwarte ook weer (inmiddels gewoon) grijs. Het leek een mooie route langs de kustweg te worden, maar tot onze verassing gingen we omhoog. Om even daarna een meer dan secundaire weg opgestuurd te worden. Heel slecht wegdek en loeisteil. Even checken wat Google Maps hiervan vindt, ja die adviseert hetzelfde omdat er weer eens een wegafsluiting is. OK, we wagen het erop want we hebben goede ervaringen met de Fiat Ducato, die in eigen omgeving blijkbaar beter presteert. We klimmen in korte tijd via een bijna eng wegentje door naar een meer doorgaande weg. Daar kunnen we zonder spanning verder, al wordt het nu steeds grijzer en als we op de top zijn ook behoorlijk mistig, om daarna ook hier het groene bos van extra water te voorzien. Het stortregent weer!

Gisteren in de krant het bericht dat de zuidelijke landen moesten gaan vrezen voor een groot (drink)water tekort. deze zomer. “De rivieren in Italie staan nu al droog nog voor de zomer is begonnen” zo schreven de kranten gisteren. Het paradoxale is dat we dat feit niet konden ontkennen, het was ons op de heenreis ook opgevallen, maar tegelijkertijd zitten we hier al een paar dagen met natte grijze dagen en als het echt los gaat, dan valt er ook een flinke hoeveelheid. De Giro d’Italia, niet die van ons, maar de officiële van de wielrenners kampt ook al enkele dagen met kletsnatte etappes. Voor vandaag was er sprake van het inkorten van de etappe vanwege de verwachte regen. Zojuist las ik op NOS.nl dat de F1 in Imola van aankomend weekend, in gevaar is omdat het vandaag bedreigd werd door een overstroming.

Kortom het kan verkeren, Het gevolg is dat je de plannen gaat bijstellen en met de vraag waar is het nog wel aardig weer in Italië of Frankrijk, dan rijden we daar heen. Maar nee hoor, het wordt de komende dagen grijs en nat, overal. We handelen naar bevinden. Het blijft dus nog even Giorni grigi. Helaas.


2 gedachtes over “Giorni grigi

  1. Peter mei 16, 2023 / 8:30 pm

    Dat weer is wel balen voor jullie. Je hebt wel gelijk over de tegenstrijdigheid. Ze waarschuwen voor droogte en de regen valt al dagenlang op je hoofd.
    Je titel weet ik helaas niet te vertalen.

Geef een reactie