Il piede dello stivale

Vanuit Palermo kunnen we over de snel- en soms ook tolweg goed doorrijden, ondanks het hoge aantal wegopbrekingen arriveren we rond de lunch bij de ferry. De navigatie stuurt ons naar de verkeerde afrit, niet van onze ferry maatschappij, maar met een kleine aanwijzing kunnen we een 1 km verderop aansluiten in een rij waarvan we denken dat het wel een of twee afvaarten wachten gaat worden. Maar na een kwartierje loopt de boot leeg en mogen we gaan rijden. Tot onze verbazing passen we er allemaal op en is er zelfs nog ruimte over. Deze boot is duidelijk wat groter dan die we op de heenreis hadden. De lunch doen we dan maar op de boot met koffie en croissant. Zo staan we dus rond half twee weer op het vasteland.

Calabrië is niet dicht bevolkt en wordt grotendeels beslagen door bos en ik denk zomaar ingerepte natuur. Wij volgen de snelweg en gaan van de ene in de andere tunnel. We maken er een spelletje van door vooraf een gokje te wagen hoe lang deze tunnel dan wel zal zijn. We zien daardoor helaas weinig van de mooie omgeving, ook mede omdat het erg grijs weer blijft. Geen blauwe Mediterraneo helaas.

Het is wel goed weer om te rijden zwaar bewolkt en af en toe valt er een druppel uit. Een beetje afhankelijk waar we rijden begint het op een echte bui te lijken, een soort van stijgregen denken we. In de loop van de middag komen we in de buurt uit bij Lamezia. Zeg maar ergens in de wreef van de laars. Wederom hebben we gekozen voor een Agriturismo en wederom komen we voor een gesloten hek uit. Maar na wat oproepen via een deurbel en enig aandachttrekkerij voor de camera staat er plots een vrachtwagen achter ons en opent het hek zich. Of het toeval was of dat onze acties succes hadden blijft de vraag. Maar we zijn binnen en mogen een plekje uitzoeken in de olijfboomgaard. Dat is niet moeilijk want we zijn de enige en dat blijven we ook. De camping, boomgaard en omgeving zien er onitaliaans schoon en onderhouden uit. Er zijn huisjes, een restaurant, een groot huis met zwembad en een stal maar zonder paarden. Het is kennelijk nog geen seizoen, maar wij mogen er staan en hebben er na alle drukten op Sicilië een heerlijk rustige plek gekregen.

De omgeving bestaat uit heel veel olijfboomgaarden en wijgaarden. Jammer dat het weer nog niet mee werkt. Nu blijven de foto’s een beetje grauw.

De volgende morgen schijnt de zon weer en hangt de oude baas een beetje rond bij de camper. In mijn beste Italiaanse maak ik hem duidelijk dat ik wel wil betalen. Hij belt even met de vrouw deze huizes en hij vraagt mij een bedrag van quindici euri (€15). Geen geld voor zo’n locatie en worden daarbij ook nog uitgeleide gedaan door hem. Arrivederci e grazie!

We steken vandaag het land over in oostelijke richting en hebben als eindbestemming Matera op het oog. De oversteek gaat eenvoudiger dan verwacht, het zijn slechts heuvels en geen bergen waar we over moeten. Daarbij zijn de wegen hier wel wat beter dan op Sicilië hoewel er ook hier veel wegopbrekingen zijn, met dit verschil dat er hier wel flink aan gewerkt wordt. We rijden langs de kust in de holte van de voet en het wordt niet heel spannend of mooi. Misschien komt het omdat het weer niet meewerkt, we kunnen de golf van Tarente met een gerust hart overslaan, daar missen we niet veel aan. Het landschap is ook Nederlands plat en er is veel landbouw en wat industrie. Op het moment dat het lichter wordt en de zon dreigt door te breken slaan we linksaf en rijden het land weer in, richting Matera. We worden voor deze actie beloont met (stijg)regens. Maar tegen de tijd dat we de camper op de CP geparkeerd hebben is het weer redelijk droog. Vanavond nog maar wat inlezen over wat we morgen allemaal te zien krijgen in Matera, het stadje van de grotten.


Een gedachte over “Il piede dello stivale

  1. anne steentjes mei 13, 2023 / 3:54 pm

    Materia is erg touristisch, maar ons advies ga s’morgens vroeg dan lopen er nog niet zoveel mensen en zie je veel méér van deze bijzondere stad onder de stad!?!

Geef een reactie