Comportamento nel traffico

Het verkeer in Italië en zeker op Sicilië is wel een voortdurende uitdaging. Het is lastiger dan in Spanje in mijn beleving. Dat heeft niet alleen te maken met de smalle straten in de oude steden en dorpen, maar het heeft alles te maken met het gedrag (comportamento) in het verkeer. Die Italianen zijn, laat ik het netjes formuleren, wat assertiever. Het gedrag lijkt sterk op wat in Indonesië aan de orde is. maar daar is het nodig anders kom je er vanwege de enorme chaos nooit doorheen. Dat geldt voor een deel ook wel voor Italië. Hoewel de drukte hier nog wel meevalt, Palermo, Rome en Napels zijn een uitzondering natuurlijk.

Eerst een paar voorbeelden.

Een Italiaan gaat er vanuit dat als hij/zij dat deel van de weg in bezit heeft, jij daar niet kan zijn. Dat is natuurlijk helemaal waar, maar bij ons Nederlanders komt dan de vraag naar boven, “heb je daar dan wel recht op?” Die vraag kennen ze helemaal niet. Zo simpel is het. Ter verduidelijking de volgende voorbeelden.

1) Ik moet hier even zijn en er is geen parkeerplaats beschikbaar, nou dan parkeer ik hem gewoon naast die andere geparkeerde auto. Als jij wilt passeren dan zal je dus even naar de andere weghelft moeten uitwijken.

2) Ik moet even hier een boodschap doen, bij de zebra is er bijna altijd een parkeerplek vrij, dus kan je daar goed parkeren. Als voetganger kan je toch wel om mijn auto heen lopen?

3) Italianen rijden graag in kleine auto’s zoals de Smart, Panda, Fiat 500 die kan je dwars in het parkeervak zetten dat past aardig. Maar dat kan toch ook best met een middenklasse auto of zelfs BMW of Audi, stukje op het trottoir, stukje op de weg. Ja sorry, ik sta hier en dan moet jij even omlopen/ omrijden, is toch geen probleem.

De Italianen zelf gaan er heel gemakkelijk mee om. Soms toeteren ze even of doen alsof ze kwaad zijn, maar dat is eigenlijk onderdeel van de ritueel. De overtreder lacht vriendelijk terug en daarmee is de kous af. Wij Nederlanders maken ons direct druk wie in zijn recht staat, maar dat moet je hier gewoon niet doen. Verspilde moeite, niet doen. Gewoon Italiaans gedrag vertonen als je dat tenminste durft, als je jezelf zover kan zetten. Dat is de vraag.

Als je in de stad door een straat rijdt met geparkeerde auto’s dan loop je de kans dat iemand bij zo’n geparkeerde auto gaat in- of uitstappen. Dan zwaait de deur open en als de deur openstaat, ja dan is dat deel van de weg dus even door mij in gebruik en moet jij er omheen. O ja ik moet nog wat pakken van de achterbank en in huis dragen, ja dan laat ik het portier gewoon open staan. Dat zie je toch, daar kan je toch wel omheen.

Als je op een rotonde rijdt dan heb je voorrang op het verkeer dat de rotonde op wil, dat is de regel. Maar met die regel kan je ook wel wat creatiever omgaan. Je laat de neus van je auto net iets verder de rotonde opkomen waardoor jij als Nederlander denkt, hé wat doe jij nou, je weifelt wellicht en dat is dan het sein voor de Italiaan om te kijken of je misschien beleefd wilt zijn. Diezelfde truc doen ze ook bij een zijstraat, ongeacht of je op een voorrangsweg rijdt. Ik zet de neus van mijn auto nadrukkelijk op jouw weghelft maar rijd nog niet direct door, dat stukje weg heb ik alvast in bezit dus als jij er dan niet meer door kan dan ga ik gewoon om jou ruimte te geven 😉


Genoeg over het gedrag in het verkeer van de verkeersdeelnemers. Nog wel even een dingetje over het gedrag van de de wegbeheerders.

Wegenonderhoud is belangrijk, dus er wordt net zoals in Nederland veel onderhoud aan de weg verricht. In Nederland gebeurt dat vanwege de overlast, of beter het voorkomen daarvan, vaak ‘s nachts. In Italië is er ook veel onderhoud nodig. Ik heb de afgelopen twee dagen meer borden gezien van een wegopbreking dan in mijn hele reis door Spanje vorig jaar.

Is er een deel van de weg wat weggezakt of zitten er enorme “put holes“in dan zet je dat deel van de weg af, dat is dus wel veilig, maar als je dan constateert dat er inmiddels gras groeit in die put holes of bij de borden van de afzetting, dan begin ik wel te twijfelen over het adequate wegenbeheer. Het is alleen maar het probleem uitstellen!

Ook de afstand waarvoor de wegversmalling is ingericht is vaak nogal ruim bemeten. Het is meerdere keren voorgekomen dat je over meer dan een kilometer over één baan wordt geleid en dat je het hele stuk geen enkele bedrijvigheid waarneemt. In enkele gevallen werd er wel gewerkt, althans er stond een vrachtagen met een bord of zwaailicht, soms ook nog met wegwerkers daarbij die mogelijk met inspectie bezig waren. Echt wekwerkers is teveel eer.

Vakantie met de camper is hartstikke leuk. Het rijden in een andere omgeving mag dan een uitdaging zijn, het is onderdeel van het camperen en ik vind het vooral leuk om naast de uitdagingen er ook een blog post aan te wijden.


2 gedachtes over “Comportamento nel traffico

  1. Peter mei 11, 2023 / 7:12 am

    🙂 Leuk

  2. Aad Corrien mei 13, 2023 / 9:36 am

    Nog geen deuken in de camper ..?
    Parijs is ook zo stad , daardoor heen rijden zonder n deuk te rijden ..is ook n beproeving .safe travel ..!

Geef een reactie