Terrore dei bambini delle scuole

Als pensionado heb je een heel mooi privilege, namelijk dat je buiten de schoolvakanties op reis kunt. Het is dan overal lekker rustig want het toeristenseizoen is nog niet van start gegaan. Voor ons een reden om vroeg in het seizoen te vertrekken naar het hopelijk al zonnige zuiden. Voor de drukte en als de zomer nog aan het begin staat. Ook al kan het aan het begin van de reis nog weleens koud zijn, gedurende de maanden april en mei loopt de temperatuur in het zuiden toch lekker op naar, voor ons begrip, zomerse temperaturen. Zo net even 20 graden is heerlijk. Daarbij natuurlijk het grote voordeel dat het toeristenseizoen nog niet is begonnen, uitgezonderd dan natuurlijk de meivakantie. Op de toeristische trekpleisters zoals bijvoorbeeld Rome, colosseum, Vaticaanstad en Pompeï is het natuurlijk alle dagen van het jaar druk. Dat is ook wel logisch en acceptabel. Maar wat we de laatste dagen hebben ervaren dat op schooldagen met name de historische trekpleisters overladen worden met busladingen schoolkinderen. Van zeg maar 5e, 6e klas basisschool tot en met het examenjaar van het voortgezet onderwijs. Er is, wat wij noemen, duidelijk sprake schoolkinderenterreur!

Voor zo’n buslading, of in sommige gevallen wel meer dan een, wordt dan door een aantal (voormalige) collega’s een gescheidenisles of college in de praktijk gebracht en ook uitgevoerd in de praktijk. Leuk gezicht als je dat ziet, zeker als het basisschoolkinderen zijn met allenmaal dezelfde kleur pet op, zodat de juf of mees ze een beetje in de gaten kunnen houden. Dat is wel schattig om te zien. Maar ja als je zo’n groep uit het voortgezet onderwijs langs komt dan is er wel sprake van terreur. Van die pubers die voortdurend met elkaar in de weer zijn en nergens anders oog voor hebben. Heel hinderlijk kan dat zijn. Hieronder een aardige impressie.

Van de andere kant is het toch ook wel weer heel leuk. Je ziet al de archi types uit mijn eigen onderwijsperioden weer terug. Alsof er wat dat betreft niets is veranderd. De pestkoppen, de introverte verlegen types, de lievelingentjes van de juf, de smoorverliefde pubers of de extraverte types. Je zou kunnen voorspellen op basis van hun houding en gedrag hoe ze het doen in de klas. Dus eigenlijk vinden we het ook wel weer leuk ondanks de overlast die het soms geeft. Als we ze signaleren dan is het een kwestie van goed timen om de overlast tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door eerst maar en kop koffie of een lunch te gaan gebruiken zodat je op afstand de verschillende typen kan onderscheiden, Als de rust dan weer voor even is weergekeerd dan snel toeslaan.

Wat wij beiden wel opmerkelijk vinden is dat dit niet alleen deze vakantie het geval is, maar dat het ook in de vorige vakanties ook al het geval was. In Frankrijk wel in mindere mate dan hier in Italië, maar vorig voorjaar in Spanje was het ook opvallend hoeveel klassen we daar op de historische locaties zijn tegengekomen. HIet in Italië is het nog sterker het geval. Dat zie je in Nederland toch veel minder, daar gaat het jaarlijkse schooluitje naar een ponypark, de Efteling of een subtropisch zwemparadijs. Is het omdat we in Nederland zo weinig historische locaties hebben. Of is het omdat we in Nederland de vermeende reken- en taalachterstand moeten op deze landen moeten inhalen.

Voor de kinderen is het ongetwijfeld een leuke onderbreking van de saaie dagen in een leslokaal. Je maakt van alles mee, je ziet van alles en je leert jezelf en de omgeving beter kennen. Eigenlijk is het gewoon integraal onderwijs pur sang, geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur, communicatie en zelfontwikkeling komen bij elkaar. Ik ben daar eigenlijk wel een groot voorstander van. Zouden we in Nederland ook wat meer moeten doen.


3 gedachtes over “Terrore dei bambini delle scuole

  1. goedeomslag mei 7, 2023 / 9:05 pm

    Heel bijzonder zoveel variatie op jullie reis. En leuk, zo herkenbaar. Hier alles oké!

  2. anne steentjes mei 8, 2023 / 9:04 am

    Leo heb je meegekregen dat zaterdag de Giro is gestart? Als jullie nog op een eiland zitten is dat misschien minder in het nieuws, maar ze fietsen de 1e week in zuid-Italië!

  3. leovankoppen mei 8, 2023 / 9:10 am

    Ja ze fietsen net voor onze planning uit. De kans is groot dat we ze in de laatste week misschien gaan tegenkomen. We kijken wel. Is geen must.

Geef een reactie