Pompei

Ja ik had dus eigenlijk willen starten met de titel “Prima vedi Napoli e poi muori”, maar die titel is de stad toch echt niet waard volgens mij. Het is vooral heel veel slecht onderhouden ouwe meuk en vooral veel chaos, maar daar in een volgende post nog meer. Wat wel mooi was is het Nationaal Geologisch Museum met tal van zaken die weggeroofd waren vanuit Pompei en andere opgravingen maar die weer teruggevorderd zijn, vervolgens hersteld en ondergebracht in dit musem. In een volgende post daar wat meer details van. We hebben er een half uurtje voor in de rij moeten staan, maar het was de moeite waard. De nauwe straatjes van Napels met de kerststalletjes en andere zooi was eigenlijk energieverspilling , Vanwege de vrije maandag voor bevrijdinsgdag was het ook hier chaos. Daarbij worden in tal van wijken en ook de aangrenzende dorpen alvast de aanstaande kampioenschap van Napoli gevierd. Ze staan geloof ik 17 punten voor op no2 in de Serie A, de Italiaanse eredivisie van het voetbal. Zondag a.s. kan het kampioenschap definitief worden, maar de straten en ook de fans zijn er nu al vol van. De Nederlandse NRC memoreerde vanmorgen dat bij het vorige kampioenschap de stad twee maanden feest gevierd heeft. Als je nu als ziet hoe de stad is uitgedost dan kan ik me daar alles bij voorstellen.

Maar als je dan in de buurt bent van Pompeï dan mag je dit natuurlijk niet overslaan. Pompei, de oude stad die verwoest werd door de vulkaan Vesuvius in het jaar 79, maar daardoor als het ware ingesealed werd en bestand bleek voor de tand des tijds. Door Pompeï hebben we een goed beeld kunnen krijgen hoe steden waren vormgegeven in die tijd en wat er aan kunst en cultuur werd gedaan. Heel veel mooie kunstwerken zijn te zien in het museum in Napels, maar om een beeld van de oude stad te krijgen moet je daar zelf gaan dwalen door de restanten. Dat hebben we een halve dag gedaan en ja wat kan ik er nog meer van vertellen. Indrukwekkend is het eerste woord wat ik kan bedenken. Als je door deze straatjes loopt kan je met een klein beetje fantasie wel een voorstelling maken hoe het leven eraan toe ging. Ook hier een scheiding tussen arm en rijk, wat dat betreft zijn we na 2000 jaar nog niet veel veranderd, helaas. De rijken hadden huizen met een ruime entree, een grote tuin in het midden en voorzien van meerdere kamers. Bij de armen was het vaak niet meer dan een of twee kamertjes. De stad had zijn centrale marktplein (forum) waar de stad tot leven kwam, daarnaast ook de sportvelden (arena) en (anfi)theaters en natuurlijk hetopenbaer badhuis. Het is er allemaal en als je er loopt vallen in gedachte de puzzelstukjes uit de geschiedenis, de oude verhalen en films in elkaar.

En dan gaat de reis verder, genoeg historie, we zijn verzadigd voor even. Tijd om als die indrukken een beetje te laten landen en ook van het land zelf te gaan genieten. We gaan verder zuidwaarts richting de voet van de laars.


Een gedachte over “Pompei

  1. anne steentjes april 29, 2023 / 9:43 pm

    Nou dat is een inhaalslag, 3 verslagen op een avond. Napels komt er slecht af bij jullie, maar heeft mooie straatjes en een prachtige passage! Het is een arme stad en dat zie je.

Geef een reactie