Roma, il terzo giorno

De stad Rome, met die enorme historie en dan ook nog eens een staat in de stad daarbij, is natuurlijk veel te groot en te veel om in een paar dagen te bezoeken. We hebben vier dagen uitgetrokken en dat is niet gebaseerd op de mogelijkheden om tal van bezienswaardigheden te bezoeken, maar is gebaseerd op de fysieke en mentale gesteldheid. Nog meer dagen rondstappen door de stad dat houden de voetjes niet vol en daarnaast raak je hoofd ook verzadigd van al die indrukken die je opdoet.

Na de avonturen met het openbaar vervoer hebben we besloten om het nu eens op de fiets te proberen. Milaan hebben we, helaas met wat kleerscheuren, overleefd op de fiets, dan moet Rome och ook wel lukken zou je denken. We gaan eerst de ruim 2000 jaar oude Via Appia Antica befietsen. Eigenlijk wordt de Via Appia heel vaak genoemd alleen niet bij naam. Met de uitdrukking “de bekende weg naar Rome” wordt dus eigenlijk de Via Appia benoemd. Dit is de weg die naar het centrum van de oude stad Rome leidde. Die weg befietsen blijkt een hele uitdaging niet alleen om het oude plaveisel, maar ook omdat er op sommige stukken nog veel staadverkeer rijdt. Ook is op bepaalde stukken eenrichtinsgverkeer ingericht en ja, we willen wel op de “bekende weg naar Rome”!

Langs de weg zijn veel mausoleums van de Hooghe Romeinse Heeren te vinden. Een ervan hebben we bezocht en dat was wel een bijzonder avontuur. Het waren de catacomben van Sint Sebastiano, en is vernoemd naar de martelaar St. Sebastiano, die hier begraven ligt. Het zijn catacomben, omdat ook hier veel tufsteen gedolven werd en wat is er makkelijker dan een catacombe die al gegraven is te gebruiken als graf. Het dateert allemaal uit de 1e eeuw, maar in de volgende eeuwen is het een soort bedevaartsplaats geworden en zijn de catacomben uitgebreid en is er ook een basiliek boven gebouwd. De excursie bracht ons in een stelsel van ondergrondse gangen met tal van begraafplaatsen van -uiteraard- de christelijke hoogwaardigheidsbekleders. De excursie eindigde bovengronds in een weer overdadig versierde basiliek. De ondergrondse wandeling maakte het dit keer wel heel bijzonder.

Voor alle duidelijkheid, het is het plafond

Zoals gezegd leidt de Via Appia tot in het oude Rome. Als je aan het oude Rome denkt dan denk ja het Colosseum. Het staat er daadwerkelijk als een kolos zo groots te stralen midden in de stad, je kan er niet omheen! Maar je moet wel, want naar binnen gaan was er voor ons niet bij. We hadden van tevoren online tickets moeten kopen, want nu was er voor de eerste drie dagen geen ticket te krijgen. Uiteraard wel bij de wat obscure types die je met een mooie babbel tickets proberen aan te smeren, maar aan die handel gaan we natuurlijk geen medewerking verlenen. OK, dan bekijken we het van buitenaf. Eigenlijk net zo mooi, maar wat komen al die mensen toch allemaal doen in Rome? “Google is your best friend” en het antwoord op de gestelde vraag is dat het in Italie een lang weekend vrij is voor onafhankelijksdag op dinsdag. Daarom dus! Dat deed ons beseffen dat als we ook de volgende dag als we de Sint Pieter wilden bezoeken, we toch maar beter van tevoren online tickets konden kopen.

Na een rondje Colosseum dan in de richting van een lunch en daarna naar het Palazzo Venezia. Wat een statig Palazzo, rijst als het ware op in de stad, en zo verschrikkelijk veel marmer en groots en hoog. Dus wederom veel trappen lopen om al die rijkdom te kunnen bezichtigen, maar ook om te genieten van de mooie vergezichten.

Voorlopig even genoeg van alle pracht en praal en op de fiets dwars door Rome weer terug naar de camper. Dat ging lekker vlot, binnen een half uurtje weer “thuis”, terwijl het ons gisteren met het OV ruim 2 uur kostte.

Toch maar even online een tour door het museum van het Vaticaan geboekt, veel keuze was er niet meer, dus mocht het wat kosten om toch nog een keer de katholiek uit te hangen. Morgen naar de Paus!


3 gedachtes over “Roma, il terzo giorno

  1. anne steentjes april 28, 2023 / 1:54 pm

    Lang geleden waren wij in Rome, met 2 gestencilde boekjes van de Romereis van de kinderen als gids, geen internet en tijdsloten! Gewoon in de rij voor de kassa’s, na ldrie dagen waren wij ook verzadigd van de oude stad en konden wij voldaan huiswaarts!

  2. goedeomslag april 28, 2023 / 4:54 pm

    Met Ingrid heb ik 4 dagen Rome gedaan. Veel lees ik als bekend. De via Appia in een open bus is ook een belevenis.
    Met Jan , twee dagen stad, drie dagen aan een meer😄 had alles niet willen missen.

Geef een reactie