Roma

De camperplaats overtreft onze verwachtingen. Super efficient ingericht en georganiseerd. Dat had ik niet verwacht voor een stadscamping, meestal is het bij zo’n grote stad een zooitje. Uitgeleefd, rotzooierig en heel lawaaiig. Hier niet, prima accommodatie. Al gaan ze ervan uit dat je het toilet en douche van je camper gebruikt, want het sanitair is nogal mager qua aantal.

Op basis van de opgedane ervaring om met de camper dwars door een overwegend stilstaand Rome te rijden, besloten we om maar met het openbaar vervoer naar het centrum af te reizen. Nou dat bleek niet veel succesvoller te zijn. Het eerste stuk met de overigens sterk veroudere tram kostte al een half uur over een afstand van 5km. Vervolgens overstappen op een tweede tram leidde niet tot het Collosseum, maar naar Villa Borgesius. Wel een mooi park maar anders dan de bedoeling was. De plannen maar aangepast aan de situatie en zo kwamen we uiteindelijk bij de eerste bezienswaardigheid van Rome uit, de Trevi fontein. Daar had zich een enorme mensenmenigte verzameld, maar er is alleen maar een fontein te zien. De sport is om geluk af te roepen door er twee muntjes in te werpen. Door de ruime boog van dranghekken is dat voor veel mensen een te zware opgave gebleken, want er lag voor een flink kapitaal tussen dranghekken en fontein.

Dat er toeristen komen maar de grote steden van Italië dat is logisch, maar wat ik de afgelopen dagen in Rome heb meegemaakt overtreft werkelijk alle voorgaande ervaringen. Wat een enorme drukte bij al die bezienswaardigheden, met als het toppunt de Sixtijnse kapel, maar daarover later meer.

Wij vervolgden onze weg door de stad naar het Pantheon. Ook hier een overvol plein met daarop een file van mensen die allemaal een kijkje wilden nemen in het Pantheon. Tot onze verbazing geen entree ticket nodig en dus mochten we als rechtgeaarde Nederland niet ontbreken in deze file. Een bijzonder gebouw aan de buitenkant de karakteristieke pillaren waar overigens de tand des tijds van af te lezen was. Behoorlijk pokdalig, wat natuurlijk ook wel weer zijn charme heeft. Binnen blijkt het eigenlijk een enorme koepel te bezitten met een groot open gat in het midden. Tot mijn verbazing bleek het aan de binnenkant een kerk te huisvesten. Ik had eigenlijk een tempel of een vergaderzaal verwacht. De huidige 2e versie dateert vanuit het jaar 80, daarvoor stond een eerste versie, maar die werd in dat jaar door brand verwoest. Het is dankzij het feit dat het een kerk is geworden een van de oudste gebouwen van Rome. Voor het eerst waren de bouwers erin geslaagd een dergelijke grote koepel te bouwen. Indrukwekkende constructie, groot, massief en voorzien van heel veel marmer.

Op naar het volgende bouwwerk het grote kasteel aan de Tiber, maar onderweg ook nog het Piazza Nuovona bezocht. Een langgerekt plein waat in het verre verleden ook paardenracers werden gehouden, soortgelijk als waar Siena beroemd is geworden. Mooie fonteinen, maar het plein haalt het niet bij dat van Siena.

Kasteel Sant Angelo (De Engelenburcht) was in eerste uitvoering gebouwd als een mausoleum voor Keizer Hadrianus in het jaar 130 AD. Daarna heeft het gebouw verschillende functies en bijbehorende verbouwingen ondergaan. In het begin van de vijfde eeuw is het gebouw veranderd van een mausoleum naar een burcht, uiteraard met bijbehorende grote vestingmuur. Daarna heeft het ook lange tijd dienst gedaan als gevangenis, maar aan het begin van de 20e eeuw is het een museum geworden. Imposant gebouw dat op de 5e verdieping ook een mooi uitzicht geeft over de stad, de loop van de Tiber en op Vaticaanstad met de St. Pieter. Genoeg voor vandaag en we gaan huiswaarts. Wederom geen sinicure, maar later een apart verhaal over het OV van Italië. Ik denk dat het een heel lang, boeiend en leerzaam verhaal gaat worden. 😏. Morgen deel 2 van Rome.

Een gedachte over “Roma

  1. Peter Willems april 25, 2023 / 1:57 pm

    Goed verhaal.
    Volgens mij is het de bedoeling om één muntje over je schouder in de fontein te gooien. Als je dat doet kom je nog een keer terug in Rome. Bij mij heeft dat gewerkt. 👍😀

Geef een reactie