Il nostro Giro d’Italia

Zo daar zijn we weer “on the road again”! Op weg naar het altijd mooie Italië. Al meerdere keren bezocht maar dit keer voor een uitgebreid bezoek. We hebben de ambtie om t/m Sicilië te gaan bezoeken. Kost enige tijd, maar als pensionado heb je daar genoeg van, althans in mijn geval maak ik daar de tijd voor vrij. Eigenlijk moet ik zeggen dat op dit moment in ons bestaan de camper de hoogste prioriteit geniet. Dus jaarlijks toch wel twee flinke reizen maken om de gedane investeringen tot hun recht te laten komen.

Op 2e Paasdag zijn we vertrokken met als doel Straatsburg. Ik wilde wel eens met eigen ogen zien waar al die Europese vertegenwoordigers nou een keer per maand aldaar vergaderen. Een kostenpost, incl. overnachting en transportkosten van mensen en dossiers, van tussen de 169 en 204 miljoen euro. Zeg maar 17 miljoen per vergadering, opgehoest door ons Europeanen. Daar zouden we toch wel veel mooiere dingen mee kunnen doen. Een vreemd circus vind k het dat nu wel eens ten einde kan komen. Straatsburg heeft de wedstrijd gewoon verloren van Brussel en willen daar niet aan toegeven.

Onze reis er naartoe was in ieder geval aanzienlijk goedkoper, mede omdat we als rechtegeaarde Nederland lekker goedkoop diesel zijn gaan tanken (á €1,48/liter) in Luxemburg. Via Belgie, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk bereikten we aan het einde van de middag Straatsburg, om vervolgens de Rijn over te steken om in Duitsland te gaan slapen. De camperplaats in Duitsland was van betere kwaliteit dan wat Straatsburg te bieden had. De Europarlementariers komen klaarblijkelijk niet met de camper, anders hadden we ongetwijfeld een mooie camperplaats tegemoet kunnen zien. Nu niet, dus dan maar de grens over.

‘s Avonds nog wel even via de loop/fietsbrug teruggegaan naar Frankrijk tijdens de avondwandeling. De Duitsers steken de Fransen naar de kroon, want aan beide zijden van de brug liggen twee uitgebreide parken met tal van sportieve voorzieningen. De stad Straatsburg kan zich blijkbaar wat veroorloven als mede gefaciliteerd door die rijke gasten elke maand als ze hun zuurverdiende vocatiegeld komen uitgeven. Begrijp me goed ik heb niets tegen Europa, maar heb wel een hekel aan gemeenschapsgeld verkwisten. Genoeg hierover nu!

In de avond plannen gemaakt, of beter gezegd gewijzigd! De weersverwachtingen voor de dinsdag zijn niet best, dus dan gaan we gewoon verder zuidwaarts. Uiteindelijk bleek “verder” de andere kant van de Alpen te zijn geworden. Achter de Alpen is het vast goed weer, zo was de gedachte en die werd ook bevestigd door de verschillende “weersites”. Geen bezoek aan Straatsburg dus maar verder richting Zwitserland. Daar was het vandaag overigens ook nat, althans tot aan de Gotthard tunnel, daarna was het inderdaad beter weer. Niet heel zonnig maar wel een mooie vakantietemperatuur.

Overigens was het weer eens prijs bij de Gotthard tunnel. Heel veel en hele lange files. Toen we op de Duitse AutoBahn reden kwamen er via de Garmin al berichten binnen van een file die op en gegeven moment 79 minuten vertraging voorspelde. Toen we in de buurt kwamen was onze Garmin zo slim om via een eerste omweg een groot deel van de 1e file te omzeilen. Gerda vond het een beetje sneaky om op deze wijze niet soliadair te zijn met de andere reizigers, maar er was weinig overtuiging voor nodig om ook de volgende voorstel voor een alternatieve route op te volgen. Maar toen we via deze route tot vlak voor de Gotthard tunnel uitkwamen stond daar een streng kijkende man die ons resoluut terugstuurde, terug naar halverwege de file. OK, dan zijn we maar solidair. Na ongeveer 30 minuten reden we uiteindelijk de Gotthard in, 17 km lang, er lijkt geen eind aan te komen. Na de Gotthard rijd het altijd zo lekker naar beneden, je hoeft bijna geen gas meer te geven en omdat je over een baan rijdt in de tunnel is er dan ook weinig medeverkeer op dat stuk. Daarbij is dus ook meestal mooi weer aan de andere kanet en dat doet veel met het humeur. Kortom genieten!

Zo zitten we nu op een aardige Camperplaats in Riveria, een stukje voorbij Bellinzona. Morgen naar Milan, daar zijn we in onze reizen naar Corsica zo vaak omheen gereden dat we er nu maar een eens een kijkje gaan nemen. Nieuwe plannen maken en kijken hoe dat weer gaat uitpakken.

6 gedachtes over “Il nostro Giro d’Italia

 1. goedeomslag april 11, 2023 / 9:37 pm

  Zo, de kop is er af. Leuk jullie weer te volgen. Zoals het vaak bij camperaars gaat wijzigt het plan al snel, oorzaak🌧️☔️. Nu naar beter opzoek. Veel genieten in het mooie Italië.

 2. Peter Willems april 12, 2023 / 12:22 pm

  30 minuten file op 7 weken is peanuts. (7×7) x (24×60) = 70.560 minuten. Veel plezier.

 3. Aad en Corrien april 14, 2023 / 3:23 pm

  Wij gaan zeker volgen ..Italië stond altijd nog op onze verlanglijst , we kunnen zeker genieten , van jullie belevenissen ..@

  • leovankoppen april 14, 2023 / 3:28 pm

   Leuk, ik hoop dat we ook jullie verlanglijstje een stukje kunnen invullen. We zitten nu ergens in de Po vlakte. Het is hier vandaag zomers weer. Ideaal voor een campervakantie😎👌

Geef een reactie