Astonishing Estonia

Estland (Estonia) is van de Baltische staten het meest in het nieuws. Voornamelijk vanwege de vooruitstrevenheid en economische ontwikkeling, maar ook in de pro westerse en anti Rusland houding. Onlangs was het nog in het nieuws vanwege het opruimen van de laatste nog communistische standbeelden. In de stad zagen we ook de nodige anti Russsiche (Poetin) spandoeken en veel pro Oekraïne uitingen. Toch is nog zo’n 25% van de bevolking Russisch. Met name aan de oostkant van Estland en op die plaatsen waar de Russen in de Sovjet tijd een militaire basis hadden. Onbekend is in welke mate de Russen in Estland achter het huidige Russische (oorlog) beleid staan. Maar genoeg over politiek.

Zoals ik al vermeldde in de voorgaande post zijn we vanwege het weer snel opgestoomd naar Tallinn. De stad met historie en met een authentiek historisch centrum. Veel delen van de stadsmuur en de vele poorten markeren het oude centrum. De poorten hebben mooie namen als “Dikke Berta”, “Lange Jan” en Kiek in Köök. ( de naam spreekt voor zich 😉 Alle straten zijn nog in kasseien uitgevoerd en ook de gevels van de huizen zijn origineel gerenoveerd en dat betekent dat je je op momenten in een andere eeuw waant. Verder natuurlijk veel kerken van de verschillende religiën. De foto hieronder is van de Russisch orthodoxe gemeenschap.

In Estland zijn we wel in ander weer gekomen helaas, Na een grijze regendag is de temperatuur behoorlijk teruggevallen, Van ruim 30 graden in Vilnius zitten we een paar dagen later in 12 graden, geen zon en een koude wind uit het noorden. Kortom lange broeken en fleeces maar tevoorschijn gehaald. Gelukkig is inmiddels de zon weer terug zodat uit de wind in de zon het toch wel weer aangenaam is.

We staan op een camping zo’n 20 km buiten Tallinn, dus een bezoek aan de oude stad vraagt een fietstochtje van een uur. Vanuit het buitengebied rijden we langs het vliegveld door de buitenwijken van de stad naar de oude binnenstad. Ook hier net zoals de de voorgaande landen het geval is, vraagt het enig improvisatievermogen om de juiste fietspaden en fietsroutes te vinden. In vorige posts heb ik vaak mijn beklag gedaan over fietsen in Frankrijk, Spanje, Duitsland etc. Het maakt niet uit, allemaal hetzelfde liedje, helaas. Eigenlijk ligt het aan onszelf, zo is mijn conclusie nu. In al die landen uitgezonderd Nederland heb je maar twee soorten verkeersdeelnemers; snelverkeer en langzaam verkeer. Als fietser behoor je bij het langzame verkeer en dat betekent dat je niet bij het snelverkeer op de weg mag rijden. De stoep is dan je domein tenzij er een aparte fietsstrook is ingericht. Soms is dat op de weg, soms is dat op de stoep. Voordeel hiervan is dat je ook geen discussie hebt over wat je met elektrische steps, e-bikers rolschaatsers etc. aan moet. Het wordt dan heel simpel, deel het toe in de klasse snelverkeer of niet. Is het snelverkeer dan is de weg het domein, zo niet dan rij je op de stoep bij de voetgangers. Overigens houden de snelverkeerders hier heel goed rekening met het langzame verkeer, bijvoorbeeld bij het oversteken. Voetgangers daarentegen letten nauwelijks op de andere gebruikers zoals wij fietsers. Fietsen blijft daardoor wel een uitdaging.

Het landschap en ook de stad als ook de mensen doet wel heel sterk denken dat je je in Finland bevindt. Een uitgestrekt landschap met meren, veel dennenbomen, we hebben zelfs een waterval gesignaleerd, en heel veel rust in die omgeving.

Deze reis heb ik vaak de naam gegeven van “een rondje Oostzee”, maar de Oostzee is om verschillende redenen niet heel vaak bezocht en in beeld gekomen. Eigenlijk is het niet zo’n fraaie zee. Vanuit onze reizen naar Denemarken weten we dat er niet zo heel veel mooie stranden zijn en dat die weinige stranden vaak bezaaid zijn met heel veel alg en zeewier. Die ligt dan te rotten op het strand en dat geeft geen aangename geur en trekt heel veel smerige vliegen aan. Toch nog even een bezoekje gebracht aan de Oostzee vandaag en ook daar troffen we naast rust ook helaas het voorgaande tafreel aan.

Hiermee is een einde gekomen aan de Baltic en stappen we op de ferry naar Zweden, Vannacht in een hut in plaats van de camper en morgen vervolgen we de tocht in Zweden.


4 gedachtes over “Astonishing Estonia

 1. Peter Willems september 3, 2022 / 3:10 pm

  Wij zijn vandaag naar het strand geweest en we hadden het er nog over dat we in Nederland toch wel heel mooie stranden hebben.

  • leovankoppen september 3, 2022 / 3:35 pm

   Ja, al is het strandzand aan de Oostzee wel mooier, veel fijner qua structuur. Maar veel wier en alg op het strand dat maakt het smerig helaas.

 2. Heleen september 7, 2022 / 12:09 pm

  Leuk weer om te lezen! En mooie foto’s vanuit een heel andere kant van Europa.

Geef een reactie