Letland

In de periode 2011-2017 ben ik met mijn studenten van de opleiding ISM elk jaar op een citytrip geweest. Meestal was de bestemming een stad in het voormalig oostblok. Dat had de volgende redenen, het was voor bijna iedereen nieuw en het was redelijk goedkoop, zowel qua vlucht, als hotel en kroegen en clubs. Op de vraag “waar wil jij naar toe” die begin 2016 aan mij werd voorgelegd was mijn antwoord Tallinn, want daar is samenleving heel sterk op internet ingericht. Dat wilde ik weleens meemaken. Toen bleek dat er geen vluchten mogelijk waren op vrijdag heen en maandag terug, kwam de groep studenten die belast was met de organisatie terug met het alternatief van Riga in Letland. Nou ja dat is ook goed.

Een lange inleiding om te vertellen dat Letland en Riga dus een mooi weerzien is. In 2016 nooit gedacht dat ik hier nog een keer zou terugkeren. Vanaf de camperplek in Litouwen naar Riga in Letland was een redelijk korte rit. Bij het passeren van de grens was er nauwelijks enig verschil waar te nemen. De taal is kennelijk anders maar voor ons is dat in beide gevallen niet te volgen, we kunnen er ook nu in Letland niets van maken.

De voorsteden van Riga zijn nog wel heel oud, arm en oostblok-achtig qua uitstraling. Die dateren nog duidelijk uit de communistische tijd. Naarmate we dichterbij de stad kwamen herkenden we de kerktorens, de grote gebouwen en de brug naar het hotel van 2016. Sterker nog de weg naar onze camping liep zomaar langs dat hotel. Kortom een feest van herkenning.

Omdat we vroeg in de middag aankwamen hadden we alle tijd om met de fiets de stad in te gaan en nog meer oude herinneringen om te zetten naar nieuwe ervaringen. In vergelijking met Vilnius is Riga toch wel een echte hoofdstad, met meer historische gebouwen in de oude stad, maar ook meer grote business wijken en meer aan de buitenkant van de stad de grote industrie.

Hier een korte impressie van de de oude stadskern van Riga.

We vervolgen onze weg naar Estland en kan daarmee de oude wens toch in vervulling brengen. Het plan is om langs de baai van Riga in noordelijke richting net even in Estland te overnachten en dan door naar Talinn, de hoofdstad. De regen verstoort ons plan. Maandagavond is het flink gaan regenen en ook bij ons vertrek dinsdag regent het opnieuw. De gehele route blijft het grijs, nat en daardoor ook saai. Onze reisgids had er al voor gewaarschuwd. Hierbij de bevestiging, het klopt. Tegen lunchtijd waren we al op de plaats van bestemming en het was nog steeds nat en grijs. Het heeft weinig zin om daar in de regen de middag in de camper stuk te gaan slaan. Dus besloten we unaniem de volgende 130km er nog even achteraan te plakken. Op naar Tallinn.


Geef een reactie