ZARAgoza

De camping municipal ligt een flink stuk buiten de stad en dus halen we de fietsen uit de garage en rijden we de stad in. Dat blijkt in Spanje echter niet eenvoudig te zijn. Nederland is een fietsland en we discussiëren over het feit wie er met welke snelheid al dan niet zonder helmverplichting zich daarover mag bewegen. In Spanje hebben ze die discussie geloof ik niet, althans het lijkt me in ieder geval gerechtvaardigd eerst een andere discussie te voeren. In de stad zijn er zowaar fietspaden, vaak groen geverfd omdat het de indruk zou kunnen geven dat het veilig is. Waar de fietspaden beginnen en met name waar ze eindigen is sowieso een eerste discussiepunt. Het groen houdt op, dus einde fietspad, en rijd je verder over het trottoir. Als je geluk hebt gaat het fietspad dan een paar honderd meter verder weer gewoon door. Soms ook niet en ga je, om voetgangers niet in gevaar te brengen, op de rijweg verder. Niet heel gevaarlijk is onze ervaring, omdat de meeste automobilisten je wel de ruimte geven. Na een tijdje ontwaar je plots in het midden tussen de rijbanen in of zelfs bij de tegenoverliggende rijbaan een groene strook. Verrek een fietspad en ook nog in twee richtingen. Daar moeten we dus zijn. Met een snelle manoeuvre dus er naar toe. Zo weer veilig.. voor slechts een kilometer, want dan rijd je ineens op een wandelpromenade en wordt je links en rechts gepasseerd door voorbij scherende elektrische steps, het nieuwe stadsfenomeen. Tot zover deze bijdrage, wordt ongetwijfeld vervolgd!

ZARAgoza is, de naam sluit het al in ;-), echt leuk en de moeite waard. Plaza Pilar is indrukwekkend, gedomineerd door een enorme Basiliek die daar is neergezet ter ere van het feit dat Maria (ook) daar een keer verschenen is – volgens de overlevering- op een pilaar. Vandaar de naam. Uiteraard ook een bezoek gebracht aan de binnenkant van de Basilica del Nuestra Senora del Pilar en iedere keer verbaast het me weer die enorme pracht en praal die door de jaren heen verzameld is. Duizenden manjaren aan werk om al die kunstwerken te fabriceren en dat allemaal om het geloof te dienen, of zou het eigen gewin zijn, aflaten te verdienen? Letterlijk zijn er kosten noch moeite gespaard gebleven om Maria te vereren. Wat een eensgezindheid ook, daar mogen we dan weer wel jaloers op zijn vandaag de dag.

Zaragoza wordt gedomineerd door kerken en de stijl is een mengeling van Gotisch, Moors en Barok. Vooral dat laatste domineert aan de binnenzijde van de kerken. Dachten we dat we in de Basilica pracht en praal gezien hadden, in de La Seo was het nog een tandje meer. Helaas was het daar verboden om foto’s te maken dus die komen niet online 😉

Vanaf de kant van de Elbro is het beeld van de Basilica nog meer imponerend. Natuurlijk is er nog meer dan kerken, een heel herkenbare markthal en en winkelstraat met ook nog Art Nouveau gestileerde huizen. Het oude centrum is niet heel groot, maar heeft zoals gezegd een fantastische uitstraling. De rest van de stad heeft niet zo veel meer te bieden, gewoon een stad met veel moderne winkels en kantoren maar geen bijzondere moderne architectuur, kunstwerken, wegen etc. Om over de fietspaden maar te zwijgen.

Geef een reactie