Reisplannen

Het idee voor een reis naar Spanje was al gauw geboren toen we eenmaal in bezit waren gekomen van deze camper. Spanje staat bovenaan in een lang lijstje van mogelijke landen voor een bestemming met de camper. Ik kan wel verklappen dat een andere hoog genoteerde kandidaat de afgelopen tijd van de lijst verdwenen is. In deze tijd en dus ook in deze blog is het onvermijdelijk om het er niet over te hebben. De reis via de Baltische staten naar St. Petersburg is gewoon onderdeel geworden van de boycot van Rusland, en is dus van de lijst verdwenen. Dat is onze bijdrage, erg bescheiden ik weet het, maar je moet de sterkere wapens nog even achter de hand houden. Het is toch echt onvoorstelbaar, in de meest letterlijke betekenis van het woord, dat een oorlog in Europa mogelijk is geworden. Niemand, maar dan ook werkelijk niemand die hier beter van wordt. Een land in puin, vele slachtoffers, veel mensen die voor hun leven een trauma oplopen, haat voor de komende jaren tussen twee of meer volkeren, een enorme kapitaalvernietiging en tenslotte een somber toekomstperspectief qua economie en milieu voor heel veel Europeanen inclusief de Russen. Nooit gedacht dat slechts één man dit ooit weer zou kunnen doen. Uiteindelijk zal blijken dat Poetin hier ook niet beter van geworden is. Om met de woorden van Herman Kuiphof te spreken ”zijn we er toch weer ingetuind’‘.

Goed dat moest er even uit voordat we verder konden gaan.

Eerst is er het idee, dan de overweging en vervolgens het besluit. We gaan in het vroege voorjaar naar Spanje. Spanje hebben we wel eerder een paar keer eerder bezocht, maar er zijn nog heel veel plaatsen die wie niet gezien hebben. Veel mooie steden, ruige natuur, mooi weer en heerlijk eten en drinken. Kortom mooie vooruitzichten. Een reis plannen geeft al veel plezier vooraf. Laptop op schoot met Google Maps open naast de website van Campercontact en de Lonely Planet van Spanje. Puzzelen, overwegen, niet te lange etappes, welke aanlooproute, waar willen we ergens overnachten, hoe lang willen we waar blijven, wat is er allemaal te zien, kunnen we er mooi wandelen, valt er überhaupt wel te fietsen. Leuk hoor, de voorbereiding is eigenlijk al een virtuele vakantiereis. Uiteindelijk is er een soort van plan en daarmee vertrek je op een goed moment.

Het doel is de rondreis door Spanje en we hebben zo’n 6 weken de tijd, dat is de korte versie van het plan. Hoe dat uitpakt is het werkelijke avontuur. Details worden onderweg vanzelf ingevuld, die zijn onderdeel van het avontuur. De ervaring heeft geleerd dat het toch altijd weer anders loopt dan verwacht, gewoon improviseren, flexibel omgaan met het plan, kortweg “agile camperen”!

Voor de aanloop door Frankrijk had ik drie dagen ingepland om vervolgens dan aan te koersen op Figueres, stad van Dali. Nou dat deel van het plan is dus aardig aangepast. Allereerst zijn we op de 22e Maart pas tegen de middag vertrokken omdat ik op de valreep nog een koper had gevonden voor het fiets/scooterrek dat bij aankoop onderdeel was van de camper, maar wij niet noodzakelijk vonden. De nieuwe eigenaar wilde hem graag snel ophalen, dus voor ons vertrek. Het gevolg is dat we tegen het middaguur zijn vertrokken en ons doel voor deze dag op Noord Frankrijk hadden gericht. Met mooi weer wegrijden geeft extra goede zin om op reis te gaan. De camper, net terug van de garage voor een onderhoudsbeurt en APK-goedkeuring, rijdt fantastisch. Voordat we het beseffen staan we stil in de bijna traditionele file bij Antwerpen. Tegen het einde van de middag rijden we Peronne binnen en vinden en camping ingeklemd ergens tussen de Somme en een of ander kanaal. We zijn de 2e campinggast en kiezen zonnige plek ergens tussen de konijnen die daarvoor welwillend plaats maken.

Het weer in Spanje, ook de langere termijn, laat nog steeds ernstig te wensen over, terwijl Frankrijk de hele week mooi blijft. Nou in het agile camperen is dat eenvoudig, dan hebben we geen haast en gaan we morgen de omgeving van de Somme met de fiets verkennen. Alle tijd!

Het is een voorrecht om zo vroeg in het jaar op reis te kunnen gaan. Wat een rust en wat kan een ontwakende natuur toch mooi zijn. Peronne is de plek waar in de 1e WO de slag om de Somme is gevoerd, met heel veel slachtoffers. Ook op de fietstocht meerdere getuigenissen van kunnen terugzien. Meteen schiet Oekraïne weer door je hoofd, positief blijven, mooi dat we hier nu gewoon kunnen fietsen!

Mooie fietstochtje en het hele stuk langs de Somme geen tegenligger gezien. Lunchen op een vissersplankier aan het water en toen via de grote net groen wordende velden terug naar de stad. Peronne leek in eerste instantie, gisteren toen we binnenreden, wel aardig. Een nadere verkenning maakte teleurstellend duidelijk er zelfs geen zonnig terras met bier te vinden was. Bij de camper wel !

Bij het biertje maken we nieuwe plannen en besluiten de kastelen langs de Loire als volgende doel aan te houden. Morgen weer in de camper. Wel of niet via de Boulevard Periferique? Hoe zit het eigenlijk met milieuzones en welke milieuklasse zijn wij eigenlijk met onze camper. In NL klasse 4, maar in Frankrijk zijn we dus 3. Heerlijk toch die diversiteit in het Europa! We besluiten na wat studiewerk in de Michelingids, cadeau van grote broer Jan, toch voor een alternatieve route. A demain.

Een gedachte over “Reisplannen

  1. Peter maart 29, 2022 / 5:04 pm

    Mooie foto’ s

Geef een reactie