Nimes

Van Arles naar Nimes is maar een wippie, daarom ervoor gekozen om via een omweg door de Camargue  van Arles naar Nimes te rijden. Daarbij hadden we gedacht om in dat gebied ook nog een wandeling te maken, maar er kwam niets van terecht. Waarschijnlijk was onze omweg onvoldoende “om”. We hadden dieper de Camargue in moeten duiken en wellicht ook de kleine weggetjes moeten gaan avonturen. Nou ja, je kan niet alles krijgen wat je graag zou willen. De roze gekleurde moerassen met de flamingo’s zijn er een volgend keer als we in de buurt zijn ook nog wel.
Nimes is een echte stad hoor, heeft een rijke uitstraling.  Natuurlijk door de rijke historie die op verschillende wijze bijdraagt aan die rijkdom. De stad is al sinds de jaartelling van grote betekenis geweest. De Romeinen vonden het een belangrijke schakel in de connectie tussen Alpen en Pyreneeën. Er zijn veel mooie gebouwen bewaard gebleven uit die tijd.

Zo is het Maison Carree, een nagebouwde versie van de Apollo tempel in Athene, een van de best bewaarde van dit type. Het Carree maakte deel uit van het Forum, hét centrale plein annex gebouw van een vesting. Dat geldt ook voor de Arena die uiteraard na restauratie nog nagenoeg in tact is. Wordt, net als die van Arles, nog gebruikt wordt, o.a. voor stierengevechten. Nimes is overigens de enige plaats in Frankrijk waar dat nog is toegestaan. Verder heeft Nimes een schitterend park dat tegen de heuvel is gelegen en waar bovenop de heuvel de Tour Magne staat die ook uit de Romeinse tijd dateert. In dit park, de Jardins de la Fontaine, zijn ook nog resten van de tempel van Diana. Het park is van meer recente datum, ergens 17e/18e eeuw.

Ook hier in Nimes hebben de Romeinen dus flink huisgehouden. Als je je zo gaat verdiepen in die historie kom je tot de constatering dat de kolonialisatie van alle eeuwen is. Ik vraag me af wanneer de Italianen nou eindelijk een keer sorry gaan zeggen en openlijk voor de rest van Europa hun excuses gaan aanbieden. Dan kunnen daarna ook de Grieken en de Fransen en de Russen dat ook gaan doen. Dat is wel zo netjes na al die excuses die al zijn gemaakt door de meer recente kolonialisten. Overigens twijfel ik of de Duitsers dat al hebben gedaan, maar ik dacht van wel.

Zo’n historie levert veel belangstelling van toeristen op, dat brengt rijkdom en daarnaast is de stad van het begin af belangrijk geweest en gebleven waardoor tal van publieke en private organisaties zich gevestigd hebben in Nimes. Ook dat brengt geld in het laatje en de het gemeentebestuur heeft dat weer geïnvesteerd in de infrastructuur, Goede wegen, mooie boulevards, goede verkeerstromen, mooie pleinen en ook een goede vermenging van oude en nieuwe architectuur. Complimenten dus bij deze aan de stadsbouwmeester.  Maar door die aanpak en bouwlust is het pittoreske (zoals Sandra het noemde in een reactie op FB) zoals dat in Aix en Provence aanwezig was, verdwenen. Nimes is een stad met allure en het was prettig om daar een dag te vertoeven. Morgen naar “sur le pont d’Avignon”

Geef een reactie