Aix en Provence

Om de een of andere reden was ik in de veronderstelling dat Aix een druk industriestadje was. Wanneer dat beeld is ontstaan weet ik niet. Wellicht vanuit de Tour de France, of vanwege wijze lessen uit mij jeugd, ik weet het echt niet. Jaren geleden zijn we op de fiets in en boog om Aix heengefietst. Dat was de fameuze Costerroute die eindigt in Le Lavandou. Misschien is toen het beeld ontstaan? Nou vandaag moet ik dus schuld bekennen.

Aix en Provence is dus een heel mooi typisch Frans stadje, mooi onaangetast stadscentrum met veel historische gebouwen, gezellige pleintjes, met leuke terrassen, smalle steegjes en natuurlijk een kathedraal, meerdere zelfs. Enkele hoogtepunten; Cours Mirabeau, Hotel de Ville en Cathedrale Saint Saveur. Heel veel historie en nog in redelijk goede staat. Daarnaast maakte de stad een rustige relaxte indruk, niet teveel verkeer en ook geen publiek met “stadse fratsen”. Belangrijkste kenmerk in Frankrijk is dat er overal platanen staan. Meters hoge, grote, indrukwekkende platanen en allemaal op leeftijd.

Kom daar maar eens om in Nederland, of nog slechter het Westland. Zodra een boom in het Westland enig status en statuur heeft bereikt, moet hij tegen de vlakte. Vanwege een of ander diertje dat wat overlast geeft, of vanwege het risico dat de boom mogelijk bij een storm schade aan zou kunnen richten. Belachelijk beleid in het Westland. Geen goed woord voor over, integendeel.! Wat maken ze er een potje van. Het sportpark de Hoge Bomen in Naaldwijk hebben ze dit voorjaar ook even om zeep geholpen. Geen hoge boom meer te bekennen. Alles tegen de vlakte, ben benieuwd wanneer er en ook wat er voor terugkomt. Ik denk dat de kans groter is dat eerder een nieuwe naam voor het sportpark is bedacht, dan dat er bomen staan dir recht doen aan de naam van het sportpark. Grr.

Terwijl bomen toch van grote waarde zijn hun bijdrage leveren aan de CO2 reductie, luwte en schaduw geven op de dagen wanneer dat nodig is, maar vooral sfeer geven aan de stad. Overigens niet alleen aan de stad, ook als je door het Franse land campert en je mijdt de autoroute of route national, dan kom je vanzelf op die mooie weggetjes met aan beide zijden van die statige platanen. Dan pas weet je dat je in Frankrijk bent. Nu in oktober geven ze een bijzondere dimensie vanwege de geelbruine kleur die duidelijk maakt dat de zomer nu toch wel echt vooorbij is.

Overigens hebben we daar de laatste dagen weinig over te klagen. Veel dagen met zon, de afgelopen week ook aan strak blauwe hemel en dat is toch een bonus die we even meepakken. De temperatuur is heel aangenaam zo’n 20-23 graden en weinig wind.

Morgen in Arles krijgen een dagje Mistral, de straffe noordenwind die door het Rhone dal giert. We gaan zien of of we die kunnen trotseren.


Geef een reactie