Ardeche

Op weg naar de Ardeche zien we aan beide oevers van de Rhone heel veel wijnvelden. Inmiddels zijn de druiven overal geoogst, maar zo hier en daar hebben ze een tissie laten hangen. Kon het niet nalaten wat te proeven, heerlijk zoet hoor!

De Ardeche hebben we in al onze Franse vakanties nooit aangedaan. We hebben in het verleden langs de Drome gefietst en gewandeld, we hebben ook de Tarn zij het in delen wel helemaal afgefietst, maar de Ardeche daar is het nooit van gekomen. Misschien wel om dat het beeld van de Ardeche is die van de enorme Nederlandse enclaves op de overvolle campings, die ook allemaal met de kano de rivier op willen, met als gevolg dat die ook overvol zijn. Dat beeld schrikt ons dus een beetje af. Maar nu in het late naseizoen de werkende Nederlanders weer aan het werk zijn, zien wij de kans schoon om nu wel de Ardeche te bezoeken.

De camping die we hadden geselecteerd leidde ons naar Lagorce een klein plaatsje nabij het epische centrum van de kanovarende vakantievierders nl. Vallon Pont d’Arche. De aankomst op de camping was allerhartelijkst. Een zeer relaxte vijftiger ontving ons in verstaanbaar Nederlands en reageerde uitgebreid op mijn vraag hoe een Nederlander hier hier ooit verzeild is kunnen raken met een verhaal dat hij eigenlijk een Fransman is en al vanaf zijn 9e in Frankrijk leeft en werkt. Dat hij 10 jaar geleden tezamen met zijn Franse echtgenoot de camping is begonnen. Hij maakt ook duidelijk dat de camping nog tot vorig weekend afgeladen was met Nederlandse pensionado’s. De meesten waren afgelopen weekend snel naar Nederland afgereisd wellicht om nog net op tijd de invallende herfstregens in eigen land niet te hoeven missen. We hadden dus goed getimed, er waren nu flink wat plekken in de aanbieding. Ook voor zo’n grote bak waar wij mee kwamen. Inmiddels gaat het hellinkje trekken en inparkeren me steeds beter af, dus lukte het me om de camper op een mooi plekje te positioneren. Domaine de Chadeyron ligt heerlijk op een heuveltje in een niemandsland en ver weg van welk geluid of overlast dan ook. Kortom met nu ook nog al die lege plekken een oase van rust. Het seizoen nadert ook hier zijn einde, 9 oktober gaat ie dicht.

De volgende ochtend de fietsen weer uit de garage gehaald om de omgeving te verkennen. Van de campingbaas een paar leuke kaartjes gekregen voor fietstochten. Een daarvan loopt over, zoals we al vaker hebben gezien in  België, Denemarken ook in het Westland, een oud treinspoor. eerst naar Vallon ‘d Arche ,dat was bergafwaarts een makkie. Het kostte wel enige moeite om het startpunt te vinden, fdat bleek bij nader inzien niet in Vallon maar in Ruoms te liggen. Maar de volhouder wint en dus werden we beloond met een leuke tocht. Redelijk vlak en voorzien van mooie viaducten en tunnels, hier een kort impresssie.

Het weer is hier eind september nog fantastisch mooi. Het duurt weliswaar even voordat de zon alles een beetje heeft opgewarmd, maar zo tegen koffietijd is het heerlijk. Ook voor een fietstochtje een heerlijke temperatuur. We hebben er maximaal van genoten. Er is wel een nadeel van de mooie camping boven op de heuvel, je eindigt je fietstocht dus altijd bergop. Het weerhoudt ons er echter niet van om morgen de Gorges de Ardeche in te gaan en te kijken of we de fietstocht kunnen combineren met een wandeling.

Geef een reactie