Discriminatie

De laatste jaren is discriminatie een item geworden in de dagelijkse nieuws, met daarbij natuurlijk als belangrijkste exponent de zwarte pieten discussie.  Wat een “koude drukte”, want het gaat echt om gehakketak vergeleken met de discriminatie die eind vorige eeuw heeft plaatsgevonden in Amerika.

We zijn onze reis begonnen in de geboorteplaats van Martin Luther King, Atlanta. Uiteraard wordt de man geëerd om wat hij heeft betekend voor de zwarte gemeenschap in Amerika. In mijn prille jeugd heb ik wel wat meegekregen van wat er in de jaren 50 van de vorige eeuw in Amerika heeft afgespeeld en wie kent niet de fameuze  “I have a dream” toespraak van hem. In het museum werd in een korte documentaire het leven van Martin Luther King overzichtelijk in beeld gebracht. Waaronder ook zijn bezoek aan Mahatma Gandi met als thema geweldloos verzet. Dat bezoek is cruciaal geweest voor het succes van zijn ingezette strategie van geweldloos verzet. Wat heeft die man op een geweldige wijze het volk de juiste weg gewezen. Indrukwekkend als je zijn speeches nog eens terughoort en terugkijkt op de gehele strijd die er gevoerd is in die tijd.  Zij speeches, zo opzwepend en zo vol van symboliek,  fantastisch. Als je dan ook de speech terug luistert vlak voor het moment dat hij werd neergeschoten, dan lijkt het wel of hij voorzag dat hij nog maar kort te leven had. Het was alsof hij de dader kende, de Judas die hem zou verraden.  De hele entourage van een bezoek aan zijn geboortehuis en de Ebenerezer Baptisten kerk en het historisch center laten dan een onvergetelijke indruk achter.

De volgende dag zijn we in Montgomery waar we in het verhaal duiken van Rosa Parker, de dame waarmee de strijd tegen discriminatie in de jaren 50 eigenlijk mee is begonnen. Rosa Parks was de dame die het aandurfde om -tegen de gewoonte in- niet op te staan voor een blanke toen er geen vrije zitplaatsen in de bus meer over waren. Dat ontaarde in enorme rel, zij werd gearresteerd en dat was de vonk waarmee de anti discriminatiestrijd is ontvlamd en waarin Martin Luther King de rol kreeg die hem zo groot heeft gemaakt. Wat ik mooi vond in het protest wat toen opkwam is dat alle donkere mensen de bussen zijn gaan boycotten en zelf hun vervoer van en naar het werk op een eigen manier gingen organiseren en dat de bussen daardoor halfleeg bleven. Het gaf het protest extra exposure die half lege bussen. Fantastisch vondst!

Het Rosa Parks museum is dan ook een must als je in Montgomery bent, de het gehele incident is heel mooi in beeld gebracht. Ook het moment dat Bill Clinton haar in de Amerikaanse senaat op hoge leeftijd, 50 jaar na dato, eerde met een prachtige symboliek over dat zelf mocht weten of ze zou blijven zitten of zou gaan staan was meesterlijk gevonden. En als dan vervolgens de gehele senaat de oude dame een staande ovatie geeft, dan is de symboliek volledig.

De discriminatie waar wij nu het nieuws mee volschrijven valt in het niets bij de discriminatiestrijd  die destijds is gevoerd. Ik denk dat wij discriminatie een beetje teveel verwarren met gebrek aan respect. R.E.S.P.E.C.T. Aretha Franklin zong dat al in 1967, en velen van ons zijn dat vergeten.

Geef een reactie